a masszázs

 

A masszázs ősi tevékenység. Az emberek ösztönösen kezdték használni kezeiket, hogy megérintsék, megsimogassák, megnyomkodják maguk és egymás fájó testrészeit. Később, az így megszerzett tapasztalatokat már tudatosan alkalmazták, hogy enyhítsék a fáradtságot és a fájdalmat.

A legkorábbi adatok Kínából, ie. 2700-ból származnak. Kong-fu feljegyzésekből tudjuk, hogy masszőrjeiket hosszú éveken át tanították, és a képzés titkát úgy őrizték, mint a porcelán égetésének titkát.

A régi görögök atlétáik felkészítésében alkalmazták. Kötelező volt a masszázs verseny előtt és után is, hogy segítsen leküzdeni az izmok fáradtságát. Az ókor kiemelkedő orvosának, Hippokratésznek az írásai arról tanúskodnak, hogy ismerte a masszázs élettani hatásait. Tőle származik az első ellenjavallat: lázas beteget masszírozni tilos!

Rómában a masszázst meleg fürdőkben végezték. Segítségével reggel felkészítették a testet a napi teendőkre, este pedig hozzásegítették a pihenéshez.

Galenus (ie. 100) római orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a testi kondíció megtartásának fontos eszköze a torna és a masszázs együttes alkalmazása.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s