Mi hatott a munkámra?

Svéd masszázs, Thai masszázs, Rang Dröl®

A masszázs régi, de ma is alkalmazott formáját  a XIX. században jelölték klasszikus vagy svéd elnevezéssel. Ennek az az oka, hogy először P. H. Ling svéd vívómester foglalkozott a szerteágazó ismeretanyag rendszerezésével.

A svéd masszázs módszertana az orvostudománnyal és a testedzés tudományával együtt fejlődött. A bőrre, illetve a bőrön keresztül a kötőszövetre, izmokra, csontokra, ízületekre, a vérkeringésre és az idegrendszerre hat.

Célja a test felfrissítése, a fáradtság megszüntetése. Alkalmazható sportteljesítmények fokozására, vagy orvosi masszázsként mozgásszervi, keringési megbetegedések kezelésére, és rehabilitációban.

A thai masszázs távol-keleti masszázsfajta, amely több ezer éves hagyományon alapul. Testünk működéséről alkotott szemlélete teljesen eltér a nyugati megközelítéstől.

A keleti világnézetek szerint minden dolog energia, rezgés. Minden anyag – így testünk is – különböző energiák megnyilvánulási formája. Ha az ember egészséges, életenergiái akadálytalanul áramlanak. Ha azonban valamilyen okból az energiaáramlás egyensúlya megváltozik, az betegségek forrása lehet.

A thai masszázs összetett módszer, amely a testünkben tíz energiapályát ismer. A nyugati masszázstechnikákkal ellentétben nem az izomzat megdolgozása az elsődleges célja. A test saját energiáit aktivizálja az energiavonalak mentén alkalmazott ritmikus, akupresszúrás nyomások segítségével, valamint az izmok, ízületek nyújtásával, feszítésével. Testünk intelligens öngyógyító erejére hat, és a testi, lelki, szellemi harmóniát segíti elő.

Rang Dröl® a tibeti szó jelentése önfelszabadítás. A technikát Theresia Rasch-Shaffer fejlesztette tovább a Jin Shin Jyutsu módszerből.

A Jin Shin Jyutsu® fizio-filozófia az életenergia harmonizálásának művészete. A tapasztalat bölcsességéből született, és nemzedékről nemzedékre, szájról szájra átadott tudást Jiro Murai mester élesztette újra Japánban, az 1900-as évek elején.

Mindkét módszer a test meghatározott területein elhelyezkedő 26 pont, úgy nevezett energiakapu érintésével a – fizikai, érzelmi, mentális – teljességünket képes kiegyensúlyozni.

KI HATOTT A MUNKÁMRA?

Akikre mindig köszönettel és hálával gondolok

Dr. Csákányi László ortopéd szakorvos, aki az anatómia, és az orvosi szaktárgyak világába vezetett be.
Gubicska Istvánné – Rózsika, aki a sok évtizedes masszázs tudását osztotta meg velem, és megannyi tanítványával.
Theresia Rasch-Schaffer, aki a Rang Dröl / Yin Shin Yiutsu szemléletét és módszerét adta át.
Dr. Judith Orloff, aki emberként és szakemberként is példát mutat nekem.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban:
A barátaim és a vendégeim, akik rám bízták és bízzák magukat.
Minden tudás, minden ismeret általuk nyer értelmet.